Україна експортує понад 20% виробленого тіста

У 2017 році Україна збільшила поставки листково-дріжджового тіста за кордон до 20,7% від загальної виробленої продукції в країні.

Про це повідомляє сайт ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ІНФОРМАЦІЙНЕ БЮРО з посиланням на Pro-Consulting

В 2014-2015 роках, через скорочення ринку випічки, виробництво виробів з листково-дріжджового тіста впало на 9,9% в 2014 і на 20,2% — в 2015 році.

Сукупність кризових явищ 2014-2015 років, таких як: зростання собівартості виробництва, інфляція, нестабільність на валютному ринку, недоступність традиційних напрямків збуту — привели до катастрофічного зниження обсягів експорту листково-дріжджової випічки. Вони скоротилися в цей період на 58,3% і тільки в 2016 році почалося поступове зростання поставок цієї продукції за кордон. Якщо в 2013 році на експорт відправлялося 33,4% виробленої в Україні випічки, то в 2016 — 18,7%. В 2017 році даний показник становив 20,7%.

Падіння доходів населення в кризовий період суттєво знизило привабливість українського ринку для імпорту виробів з листково-дріжджового тіста. Зарубіжні поставки в 2014-2015 роках скоротилися на 49,4%. Обсяги імпорту почали відновлюватися з 2016 року разом з виправленням загальноекономічної ситуації в країні і приходом в Україну нових іноземних компаній.

Подальший розвиток ринку виробів з листково-дріжджового тіста буде залежати від динаміки доходів українського населення і успішності освоєння експортерами цієї продукції нових напрямків збуту.

Нагадаємо, понад 30 українських компаній взяли участь у Форумі харчових продуктів у Німеччині.